Oh, zo spannend dit! Dit is zo’n project dat ik heel graag wilde doen. Omdat het zo dicht bij mij ligt. Omdat het best vaak voorkomt (1 op de 10 baby’s). Omdat het mij overkwam. Omdat het zo’n lastige keuze is wat te doen als ouders, wel of geen geboortekaartje sturen. Omdat het vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt door de ontvangers (oh, het komt goed met het kindje want er is een geboortekaartje). Omdat ik graag een serie geboortekaartjes wilde ontwerpen speciaal voor te vroeg geboren kindjes. Een kaartje dat het gevoel weergeeft wat ik had toen onze oudste zoon 3 maanden te vroeg werd geboren. Blijdschap omdat onze zoon er was en grote zorgen, verdriet en onzekerheid over zijn toekomst. Wij verstuurden uiteindelijk na 3 weken zijn geboortekaartje. Niet omdat we wisten dat het goed kwam (dat was nog zeer de vraag), maar omdat hij er was en dus een geboortekaartje verdiende om zijn geboorte te vieren en omdat iedereen het mocht weten!

En dan is er natuurlijk geen betere dag om dit te lanceren dan Wereld Prematuren Dag!


Bekijk de hele collectie prematuren geboortekaartjes hier!

Update oktober 2021

Omdat ik vind dat deze bijzondere kaartjes hun eigen plek verdienen op het internet hebben ze een eigen website gekregen! Ga naar prematurengeboortekaartje.nl om de hele collectie te bekijken. De kaarten uit dit artikel blijven ook gewoon op de bij Bis website staan, maar alle nieuwe ontwerpen worden enkel nog op de nieuwe website geplaatst. Kom je een kijkje nemen?

 

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Over de kaartjes

Hieronder zie je de eerste 3 ontwerpen in deze serie. Ze zijn ontworpen vanuit mijn gevoel en ervaring met een prematuur kindje. Alle kaartjes bestaan uit 2 lagen. De bovenste laag is van transparant papier en wordt met bijvoorbeeld een ringetje of touwtje aan het onderste kaartje vastgemaakt.

Geboortekaartje prematuur kindje – balans

Jona is 3 dagen oud wanneer zijn arts ons vertelt dat hij 100% zuurstof krijgt en dat dit alles is wat ze kunnen doen. Hij moet het nu verder echt zelf doen. Zijn vaste verpleegkundige zegt dat hij een koorddanser is die erg wiebelig op z’n koord staat. Hij moet heel hard werken om er niet af te vallen.

de koorddanser

Vanaf het moment dat ik met het idee rondliep om een serie geboortekaartjes speciaal voor premature kindjes te ontwerpen wist ik dat er een kaartje moest komen met een koorddanser er op. Destijds kwam het niet echt bij mij binnen hoe slecht het eigenlijk ging met Jona maar deze metafoor van de koorddanser is mij altijd bijgebleven. Het koorddansende jongetje is gedrukt op transparant papier om het kaartje letterlijk en figuurlijk een dubbele laag te geven. Op het achterste kaartje is ruimte voor een mooi gedichtje of bijvoorbeeld een korte uitleg hoe het met jullie kindje gaat.


Geboortekaartje de koorddanser is er in een jongens, meisjes en twee- (of meer) lingen versie.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
het ballenmeisje op de wereldbol

En daar wordt je dan ineens veel te vroeg de wereld op geslingerd. Van helemaal beschermd in een warme, zachte buik naar de kou, fel licht, harde geluiden en heel veel handen die aan je friemelen en je prikken. Wordt er ook nog van je verwacht dat je gelijk alle ballen in de lucht kan houden. Adem halen, groeien, eten verwerken, poepen en ga zo maar door.

Dit meisje staat met beide benen op de wereld en probeert dapper alle ballen hoog te houden.


Geboortekaartje alle ballen in de lucht is er in een uitvoering met een jongetje en een meisje.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
van de regen naar de regenboog

van de regen in de drup
dan, na een stortbui zonder eind
een regenboog onder de donkere wolken

Tja, roze wolken (of blauwe) zijn ver te zoeken als je kindje veel te vroeg wordt geboren, donkere wolken zijn er dan wel weer, in overvloed. En veel regen en  stortbuien, maar dan ineens een straaltje zon en een prachtige regenboog onder die donkere wolken. Kleine mijlpalen, je kindje is van de beademing, hij weegt 1 kilo of je mag voor het eerst buidelen. Kleine geluksmomentjes om groots te vieren! Dit kaartje past helemaal bij dat gevoel.


Geboortekaartje regenboog is geschikt voor jongens, meisjes en twee- (of meer) lingen.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Wat ben ik blij en trots op dit project. En, dit is pas het begin. Er komen binnenkort nog meer ontwerpen speciaal voor deze kleine wondertjes met superpower! Ik ben nog hard aan het werk om deze bijzondere kaartjes een eigen pagina te geven in de webshop. Maar mocht je nu al interesse hebben in deze kaartjes stuur mij dan gerust een berichtje!

Wil je meer lezen over mijn eigen kleine prematuur wondertje, lees dan hier het verhaal van Jona.

Wil je meer lezen over vroeggeboorte, kijk dan eens hier:

https://www.kleinekanjers.nl/

https://www.couveuseouders.nl/